Parodontoza este o boală progresivă a țesuturilor care susțin și fixează dinții, caracterizată prin pungi de puroi care se dezvoltă local în timp și duce la pierderea dinților. Aceasta afecțiune poate apărea fără ca pacientul să resimtă simptomele. Gingivita se poate transforma în parodontoză dacă nu este tratată.
Parodontologia include toate tratamentele și procedurile care sunt utilizate pentru a preveni evoluția bolii parodontale.
Boala gingiei sau boala parodontală se dezvoltă atunci când bacteriile care se găsesc în mod normal în gură se deplasează de-a lungul gingie, unde pot fi dificil de spălat. Adesea, bacteriile se ascund sub o placă întărită numită tartru care este o combinație de reziduuri alimentare și bacterii.
Pe măsură ce aceste bacterii se înmulțesc, ele elibereaza toxine (enzime erozive) care determină scaderea țesutului gingival de pe suprafata dintelui. Cu cât gingiile se retrag mai mult, bacteriile pot ajunge în cele din urmă la rădăcina dentară, provocând infecții și slăbirea rădăcinii, ceea ce poate duce, în cele din urmă, la pierderea dinților.